Geniesymposium

Gouden Pionierschop

De Gouden Pionierschop werd voor het eerst uitgereikt tijdens het Geniesymposium in 2008. Het eenvoudige maar stijlvolle kleinood werd destijds toegekend aan BAM Infraconsult voor de ingenieuze Boxbarriër. De Gouden Pionierschop is niet het enige initiatief van Defensie om innovatie te bevorderen. Door de Directie Research & Development (D-R&D) wordt jaarlijks de Defensie Innovatie Competitie gehouden. De winnaar van die competitie krijgt een geldbedrag in het vooruitzicht gesteld.

Aan de Gouden Pionierschop is geen geldprijs verbonden. De Gouden Pionierschop is veeleer een instrument om met elkaar - Genie en bedrijfsleven - te communiceren over uitdagingen en oplossingen. Het is een middel om samen goede ideeën uit te proberen, te verbeteren en eventueel te vervolmaken. Het is ook een middel voor deelnemers om hun innoverende idee onder de aandacht van de Genie en daarmee van defensie en wellicht ook de andere veiligheidspartners te brengen.

Tijdens het Geniesymposium in 2013 is de Gouden Pionierschop door een deskundige jury onder leiding van voorzitter Dr. Ir. E. Dado, universitair hoofddocent Civiele Techniek aan de Nederlandse Defensie Academie, toegekend aan de demonstratie “Onderwaterbouw”. Deze demonstratie stond onder leiding van kapitein Nico Vink en er werd aan meegewerkt door 105 Geniecompagnie Waterbouw, Snijder BV uit Hoorn, DCN Diving uit Bergen op Zoom, OTN (Onderwater Techniek Nederland) uit Weert, DISA Civil uit IJmuiden, Weber Rescue en Kenbri Fire Fighting BV uit Stellendam, BFDS uit Schooten (België) en Green Soil Bag uit Vught.

Ook tijdens het Geniesymposium in 2015 wordt gestreden om de Gouden Pionierschop. Lees meer over de  uitgeschreven Genie Challenge op deze site.